Bretagne heeft een kustlijn van meer dan 1200 kilometer en bestaat uit hoge kliffen, ruige kapen, eilanden, diepe baaien, vissershavens en – bij eb – brede stranden. Nergens in Europa is het verschil tussen eb en vloed zo groot. Bij laagwater ontstaan er  stranden van soms meer dan een kilometer breed. In het binnenland lonken versterkte stadjes, historische monumenten en mysterieuze menhirs en dolmens.

Betoverend Bretagne

 1  Land bij de zee
De Kelten noemden het schierland Armorica, het land bij de zee. ‘Ik moet altijd even naar de kust als ik in weer Bretagne ben’, zegt Kristell Carfantan. ‘Ik ben geboren in Combourg, een klein stadje niet ver van Rennes, Dinan, St-Malo en de zee. Dankzij mijn Nederlandse moeder heb ik nauwe banden met Nederland.’ Op 19-jarige leeftijd verliet Kristell Bretagne om te studeren aan de NHTV, de Hogeschool voor Toerisme in Breda. Het bleef niet bij één jaar. Ze woont al weer 14 jaar in Nederland en werkt als manager communicatie en PR bij het Maison de la France, het Frans Verkeersbureau. ‘Wat mij het meeste aantrekt in Bretagne is de zee met zijn ruige kusten en kliffen. Ik zou nooit ver van de zee kunnen wonen. Gelukkig ligt Amsterdam niet ver van de kust’.

  2  Cap Fréhel
‘De Pointe de Grouin aan de Côte d’Émeraude, de Smaragdkust, vind ik het mooiste stukje Bretagne. De groene kleur van de zee, de steile rotsen, hoge kliffen en vooral de wind en de regen maken dit tot een heel bijzondere plek. Maar ook de Cap Fréhel en de Cap d’Erquy  zijn met hun ruige natuur prachtig’, vertelt Kristell vol enthousiasme. ‘De beste manier om de kust te verkennen is het douanierspad. Vanaf dit pad tussen land en zee hielden de douaniers de smokkelaars in de gaten. Het pad heeft een lengte van 1300 kilometer, maar leent zich ook uitstekend voor dagwandelingen.’
Cap Fréhel is de toegankelijkste kaap. Op de uiterste punt waakt de vuurtoren en loeit bij mist en regen de semafoon. De rotskust is begroeid met mos, bloemen, kruiden en gras. Dit zorgt voor een prachtige kleurencombinatie met de zee als achtergrond. De panorama’s en de kustlijn zijn prachtig. Vanaf de parkeerplaats brengen wandelpaden je weg van de toeristenstroom en laten je opgaan in de natuur. Cap d’Erquy doet qua natuurschoon niet onder voor Cap Fréhel, maar is minder bekend en daardoor een stuk rustiger. Ook hier volgen wandelpaden de loop van de kust, langs steile rotsen en over brede stranden.

 3 De roze granietkust
Voorbij St.-Brieuc wordt de kust ruiger en eenzamer om rond Ploumanac’h te veranderen in een indrukwekkende granietkust. Een korte overtocht met de veerboot brengt je naar Ile de Bréhat, een autovrij eiland. Alleen de eilandbewoners mogen met landbouwtractoren over het eiland rijden. Het bloemrijke eiland leent zich uitstekend voor wandelingen. Vanaf het dorpsplein waaieren de wandelroutes uit over het eiland. Een rondje eiland is gemakkelijk te doen en brengt je naar de noordelijke punt van het eiland waar alweer een vuurtoren wacht. Ook is het mogelijk het eiland per fiets te verkennen. Wie echt wil genieten van de wilde kust kan een boottocht om het eiland maken. Tussen Perros-Guirec en Trebeurden liggen grote rotsblokken lukraak op elkaar gestapeld in de zee of op de kust. Bij het juiste licht kleuren de rotsblokken van licht roze tot diep donkerrood. Je waant je op een andere planeet. Het Parc municipal in Ploumanac’h is een groot openluchtstenenpark met roze stenen in bizarre vormen als attracties. Ondanks de vele bezoekers zijn er nog voldoende rustige plekken te vinden om uit te waaien. 

 4  Typisch Bretons
Op de vraag wat typische Bretonse specialiteiten zijn antwoordt Kristell: ‘Een plateau de fruits de mer moet je gegeten hebben. Niets is lekkerder dan op een terras of in een klein visrestaurant te genieten van een prachtig opgemaakte schotel met zeevruchten. Afhankelijk van het seizoen bestaat een plateau uit krab, kokkels, garnalen, langoustine, venusschelpen en mosselen. En je drinkt er natuurlijk een glas cider, Bretagne is het land van de appels of een glas witte wijn bij. Ook moet je beslist een keer een crêpe of een galette eten. Het verschil tussen beide pannenkoeken zit hem in het meel: de eerste wordt bereid met tarwemeel en eet je met iets zoetigs, de tweede met boekweitmeel en vraagt om iets hartigs. Kouign amann, de streekspecialiteit, wordt gemaakt van brooddeeg dat verrijkt is met boter en suiker. Calorierijk, maar erg lekker’.

 5  Dinan
‘Dinan is een gezellig middeleeuws stadje. Je kunt er leuk winkelen, genieten op een terrasje, dwalen over de kasseistraatjes langs prachtige vakwerkhuizen, lekker eten en rondwandelen over de gerestaureerde stadsmuren. Vooral de steil aflopende Rue de Jerzual met zijn 15de en 16de-eeuwse panden is een sieraad. Hedendaagse pottenbakkers, wevers en beeldhouwers hebben de ambachtslui van vroeger vervangen’.
De Rance verbindt de stad met de zee. De binnenstad is een klein juweel en gemakkelijk te voet te verkennen. Niet ver van het VVV-kantoor staat de Tour de l'Horloge, een 15de-eeuwse klokkentoren vanwaar je een prachtig panorama over de stad krijgt. Wat verder in de stad vind je ook prachtige vakwerkhuizen in combinatie met kasseiwegen. Maar Noord-Bretagne kent meer pareltjes. Treguier met haar kathedraal, de verstilde abdij van Beauport, de vestingstad Saint-Malo, het levendige Rennes en het kleine Pontrieux dat met ere het predicaat ‘karakteristiek Bretons stadje’ draagt. ‘En vergeet het Fête de Remparts niet. In het voorlaatste weekend van juli verandert de stad in één groot middeleeuws theater. Het feest wordt om de twee jaar gehouden en staat in 2008 weer op de agenda’, vult Kristell aan.

  6  Land van legendes en feesten
Bretagne is een land van mysteries en legendes. In het magische oerbos van Brocéliande speelde menig avontuur van koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel zich af. Het bos was ook het toneel van de onmogelijke liefde tussen de fee Viviane en de tovenaar Merlijn. Een van de bekendste verhalen is de legende van de verdwenen stad Ys. De losbandige prinses Dahut, dochter van koning Gradlon, sleepte de machtigste en rijkste stad mee in haar ondergang. De stad mag dan wel verzwolgen zijn door de zee, maar zij is niet vergaan. En dan zijn er nog de verhalen over feeën, reuzen, zeemeerminnen, draken en kwelgeesten.’
Ook de megalieten, de grote en mysterieuze stenen monumenten zijn al eeuwenlang een bron van geheimzinnige vertellingen. In de Nieuwe Steentijd (5000 jaar v.C.) verschenen de eerste stenen grafheuvels gevolgd door menhirs (lange rechtopstaande stenen) en dolmens (hunebedden) in Bretagne. Je vindt ze overal, soms in een groep bij elkaar, zoals in Carnac, soms als einzelgänger in het landschap. Maar altijd hangt er een sfeer van geheimzinnigheid.
‘Probeer ook eens een Fest-noz (‘nachtelijk feest’), een typisch Bretons feest, bij te wonen. Ze worden overal gehouden en staan op affiches aangekondigd. Het is een groot dorpsfeest waarbij gezongen, gedanst en gegeten wordt. Het hele dorp, jong en oud, doet mee. De dansen zijn in de loop der jaren veranderd, de muziek geprofessionaliseerd, maar de sfeer van vroeger is gebleven. Aarzel niet om mee te dansen, een vriendelijke dorpsbewoner zal je wel laten zien hoe het moet’.

 7  Vuurtorens
De kust van Bretagne kent een grillig verloop. Vanwege het gevaar dat de duizenden kleine rotsige uitlopers opleveren voor de schepen, bezit de Bretonse kust meer dan 200 vuurtorens.  De ‘wachters der zee’ staan op eenzame kapen, bij havens en op eilandjes voor de kust. De hoogste, de verst reikende en de oudste vuurtoren van Frankrijk staan allemaal in Bretagne. Ze dragen fraaie namen als Phare de l’île Vierge, die met 82,5 meter de hoogste van Europa is, Phare des Pierres Noires (Zwarte Stenen) en Phare du Four. Aan de voet van de vuurtoren van Ploumanac'h ligt een maanlandschap van roze rotsen. En de vuurtoren van Cap Fréhel is dikwijls gehuld in een dikke mist. Voor liefhebbers van vuurtorens is een speciale vuurtorenroute uitgezet.


 Vragen? Opmerkingen? Reactie?
Naam
Email* *
* verplicht ivm antwoord
Vraag, opmerking, reactieToeristische informatie

Bretagne, algemeen
www.bretagne-vakantie.com
Frans Verkeersbureau
www.franceguide.com
Côtes d’Armor
www.cotesdarmor.com
Ille-et-Vilaine
www.bretagne35.com (

Auto: de afstand van Utrecht naar St-Malo bedraagt 810 km.

Reisgids: Capitool Reisgids Bretagne, € 24,90; Trotter Noord-Bretagne € 15,95; Michelin Groene Gids Bretagne, € 15.75.

[advertenties]