CAPITOOL PROVINCIEREISGIDSEN

GELDERLAND

ANTWERPENFRIESLAND GELDERLAND | GENT & OOST-VLAANDEREN | MAASTRICHT EN ZUID-LIMBURGNOORD-BRABANT | NOORD-HOLLAND | NOORD- EN MIDDEN-LIMBURG Noord-Holland | Overijssel | UTRECHT| ZAANSE SCHANS | ZEELAND ZUID-HOLLAND
PARELS VAN STAATSBOSBEHEER | CULINAIRE TOER

 


Vakantiehuisje huren in Gelderland
Hotels in Gelderland
Regio Arnhem-Nijmegen
Rijk van Nijmeg
en

Toeristische informatie
Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen
Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland
Veluws Bureau voor Toerisme
Achterhoeks Bureau voor Toerisme
Bureau Hanzesteden

Capitool reisgidsen; stapel

 

 

 

 

 


 

 

Vakantie-provincie
nummer één

Gelderland is jarenlang vakantieprovincie nummer één in Nederland. Natuur, bos en landschap, de waardevolle cultuurhistorische structuren en objecten èn de ruime mogelijkheden om hiervan te genieten maken van Gelderland vakantieprovincie nummer één.

De nieuwe Capitoolgids Gelderland schetst op een heldere en prachtig vormgegeven manier een mooi beeld van de grootste provincie van Nederland. Al jarenlang is Gelderland vakantieprovincie nummer één. Vanwege de boomgaarden, rivieren, dijken, bossen, polders, historische dorpen en steden, evenementen en musea worden jaarlijks bijna 3,5 miljoen vakanties in deze groene provincie doorgebracht.
De Veluwe en de Achterhoek zijn in trek door hun natuurgebieden en de steden Arnhem en Nijmegen zijn druk bezochte steden door het gevarieerde cultuuraanbod. Gelderland is te ontdekken via diverse routes die al wandelend, fietsend en zelfs skatend zijn af te leggen. Een aantal stadsplattegronden vind u op de pagina's 'Onder de loep'.
De provincie is verdeeld in negen regio's, waaraan steeds een apart hoofdstuk is gewijd. De regio's zijn weer onderverdeeld in gemeenten. De belangrijkste attracties worden op meerdere pagina's beschreven en historische gebouwen zijn opengewerkt zodat het interieur zichtbaar is.
Met meer dan 1.200 foto's, illustraties en kaarten is deze Capitoolgids de perfecte gids bij een bezoek aan deze provincie.

Gelderland op een presenteer-blaadje

door Michiel Willems

ZUTPHEN - Gelderland is onmiskenbaar een fraaie, zo niet een van de mooiere provincies van het land, maar in de nieuwste Capitool - reisgids wordt de regio meer dan 400 pagina's lang in de overtreffende trap gepresenteerd.

Geen bladzijde zonder informatieve foto's, geen hoofdstuk zonder plattegronden, geen thema zonder landkaartjes, tijdbalken of opengewerkte graphics van kastelen, kerken en andere bijzondere bouwwerken. Zelden was een reisgids gelikter en toegankelijker dan deze nieuwe uit de Capitoolreeks.

Ook al bestaat dé Gelderlander - in tegenstelling tot de Brabander - niet en is de grootste provincie niet veel meer dan een toevallige optelsom van uiteenlopende landschappen en streken, in de Capitool-reisgids wordt 'parel' Gelderland uitgewerkt als vakantieprovincie nummer één. Vooral voor de binnenlandse vakantiegangers die, na lezing van de gids, versteld zullen staan van de vele 'wist-u-datjes' - 'Rheden' betekent 'plaats waar riet groeit' - en de schier oneindige aaneenrijging van 'toeristische hoogtepunten': van kasteel Hernen naar de Sint Odulphuskerk in Barneveld (Jan van Schaffelaar sprong er van de toren) en het niet te versmaden Valkhofmuseum in Nijmegen.

Capitool maakt vooral praktische gidsen. Geen langdradige achtergrondverhalen over een ontstaansgeschiedenis of over een historische gebeurtenis, het zijn de pakkende hoogtepunten in woord en vooral beeld die het in de Capitool-reisgids moeten doen.

De kans dat de toerist deze algemene informatie over Gelderland tot zich neemt, is heel groot. Wat niet met foto's, tekeningen en grafische verbeeldingen wordt aangedragen, wordt kort en bondig beschreven in hapklare brokken. Zo worden het Land van Maas en Waal, de Liemers, de Achterhoek verkend, wordt het door de Betuwe kronkelende riviertje de Linge geportretteerd maar krijgt ook het vergissingsbombardement van februari 1944 op Nijmegen volop aandacht.

De toon in de gids is direct en zakelijk, de illustraties van landschappen, flora en fauna, boerderijen, molens zijn daarentegen weelderig en gedetailleerd. Deze gids is meer voor de kijker dan voor de lezer.

Bijzonder wordt het vooral wanneer de Capitoolgids inzoomt op lokaal niveau. Zo worden locaties als de Arnhemse Korenmarkt of de dorpskern van Druten onder de loep genomen met fraai getekende bovenaanzichten. Nog pakkender zijn de opengewerkte interieurtekeningen, zoals die van kasteel Huis Bergh.

De gids bewijst ook z'n praktisch nut omdat alle locaties die al wandelend, fietsend of toerend door de regio kunnen worden bezocht, zijn gekoppeld aan een bezienswaardigheid, een historisch verhaal of gebeurtenis. Zo wordt zelfs een wandeling door Druten, niet bepaald een toeristische trekpleister, met de Capitoolgids in de hand heel bijzonder. De oude tramremise, de theekoepel en het voormalige postkantoor, niemand zal ze nog over het hoofd zien.

Daarbij opgeteld de vele relevante informatie, zoals adressen, telefoonnummers, openingstijden, wandel-, auto- en fietsroutes en allerhande tips, krijgt de Capitoolgids voor zowel vreemdeling als streekbewoner een bijbelachtige waarde.
Maar zoals ook bij eerder verschenen gidsen van Noord-Brabant, Limburg en Utrecht, zijn het vooral de provinciebewoners zelf die deze boekwerkjes willen hebben.
Immers, nergens wordt eigen stad, streek of dorp zo aantrekkelijk gepresenteerd als in de Capitoolgids. Soms mooier dan de werkelijkheid.

Uit: De Stentor, 23 juli 2007
 

GELDERLAND

416 pagina's
meer dan 1.200 kleurenillustraties
 € 27,90
ISBN: 978904102672

Te koop in de boekhandel, VVV-kantoren en Bol.com

DE GIDS DIE LAAT ZIEN WAAR ANDERE ALLEEN OVER SCHRIJVEN