CAPITOOL REISGIDSEN

HASSELT EN LIMBURG

FRIESLAND |   GELDERLAND | ZEELAND | UTRECHT | MAASTRICHT & ZUID-LIMBURG | NOORD-BRABANT | NOORD- EN MIDDEN-LIMBURG
HASSELT & LIMBURG | ANTILLEN EN ARUBACapitool reisgidsen
 Nederland

Nederland
Amsterdam
Maastricht & Zuid-Limburg
Noord-Brabant
Friesland
Zeeland
Noord- en Midden-Limburg

De mooiste vaarroutes in Nederland
De mooiste wandelingen in Nederland
Overzicht Capitool Reisgidsen Nederland
Nederlandse Antillen en Aruba


Het Stadsmus slaat vleugels uit
Het stedelijk museum van Hasselt is helemaal vernieuwd en heropend. Bijgevolg drong zich ook een naamswijziging op: het Museum Stellingwerff-Waerdenhof werd omgedoopt tot Het Stadsmus. Het stadsmuseum toont Hasselt in vogelperspectief en biedt ook een verhelderend zicht op Limburg.
Wie over Hasselt en haar legendarische bewoners het fijne wil weten, is op de hoek van de Maastrichterstraat en de Guido Gezellestraat aan het juiste adres. Het nieuwe Hasseltse stadsmuseum is onderverdeeld in 6 thema’s: stadsgroei, geloof (Virga Jesse, Herkenrode), feest (De Langeman), onrust (11de Linieregiment), welvaart (keramiek) en boeiende Hasselaren. De bezoeker krijgt een vogelperspectief op hoe de Hasselaren en hun stad in de loop der eeuwen evolueerden, van de 9de eeuw tot nu… en blikt ook al even in de toekomst.
Audiogidsen zorgen voor een levendig verhaal bij de collectiestukken.
> Het Stadsmus 

 HASSELT & LIMBURG

Na Brussel is dit de tweede Belgische Capitoolgids. De naam Hasselt maakt uitdrukkelijk deel uit van de titel.
Het moderne citytoerisme is er het verst ontwikkeld. Daarom wordt de stad - mede door zijn vernieuwende aanpak - aanzien als de motor van de provincie. Het "Zoete Hasselt" met zijn speculaas en jenever, zijn groene boulevards en zijn gratis bussen zijn bekend. Maar ook de andere toeristische smaakmakers konden een zetje gebruiken. Daar is deze gids een prima instrument voor.

De gids is ingedeeld volgens het beproefde Capitool-format: met meer dan 500 speciaal voor de gids vervaardigde foto's, illustraties en kaarten, tekeningen van de belangrijkste bezienswaardigheden, driedimensionale beelden van kerken en musea, thematische fiets- en wandelroutes.
Als inleiding krijg je vooraan een stukje geschiedenis; praktische info over horeca, cultuur en ontspanning staan achteraan. Het middengedeelte is gewijd aan de diverse steden en landschappen. Hoofdstad Hasselt is goed voor een apart hoofdstuk, de andere steden komen aan bod binnen hun regio: de Limburgse Kempen, het Maasland, Haspengouw en de Voerstreek. Naast deze traditionele gebieden krijgt ook een landschap, dat pas in de twintigste eeuw een eigen identiteit verwierf een eigen hoofdstuk: de Mijnstreek.
Verwacht geen echte fiets- of wandelgids, maar met de uitgebreide praktische informatie kan je een Limburgvakantie tot in de details voorbereiden. Met deze gids krijg je een onvoorstelbare hoeveelheid toeristische bezienswaardigheden, weetjes en tips aangeboden.
Recensent: André Maes
Bestellen via Bol.com
Hasselt & Limburg

Agenda
9-10 september 2006 Mijnhappening en In het wiel van de mijn
21-22 oktober 2006 Jeneverfeesten Hasselt
> meer Toerisme LimburgCapitool Hasselt & Limburg
208 pagina's, € 21,90
Eerste druk mei 2004
Tweede druk januari 2005

Capitool Reisgids Hasselt en Limburg is verkrijgbaar
 in de boekhandel of te bestellen via Bol.com

Hasselt & Limburg


Een aanrader
'Belgisch Limburg en omgeving worden in deze gids besproken: de hoofdstad Hasselt en de Kempen, Maasland, Mijnstreek, Haspengouw en Voerstreek. Na een inleiding met algemene informatie over het gebied zoals onder andere een korte geschiedenis volgt in dertig pagina's informatie over Hasselt van buurt tot buurt. Bezienswaardigheden en musea worden besproken en zoals in alle Capitoolgidsen krijgen de belangrijkste publiekstrekkers een stervermelding. Ook is een wandelroute met kaart opgenomen. Na Hasselt komt de omgeving aan bod met een bespreking van de verschillende gebieden, korte beschrijv
ing. De gids Hasselt en Limburg is ingedeeld volgens het beproefde Capitoolconcept: een algemene inleiding met een stuk geschiedenis. Het middendeel is gewijd aan de diverse regio's. Hasselt is goed voor een eigen hoofdstuk; de andere steden komen aan bod binnen de eigen regio: de Limburgse Kempen, Maasland, Haspengouw, Mijnstreek en Voerstreek.
ngen en tips voor bezienswaardigheden. De gids is geďllustreerd met veel kleurenfoto's en tekeningen. Tot slot zijn een accommodatiewijzer, tips voor restaurants en algemene praktische informatie opgenomen. In de gids ligt de nadruk wat meer op de illustraties dan op de tekst. Over dit gebied zijn nog niet veel reisgidsen verschenen en daarom is de fraaie en informatieve gids over deze (nog wel eens wat ondergewaarde) provincie een aanrader'
Drs. W.A.M. van den Dries
Recensie Biblion.

Lees verder
"Hoe gaan we Limburg ooit in 208 pagina's krijgen?"
Bartho Hendriksen trekt op verkenning voor nieuwe Capitoolgids

Capitoolgids na vier maanden al uitverkocht

NIEUWS UIT LIMBURG

Nationaal Park Hoge Kempen gaat open

26 maart 2006 wordt een historisch moment voor natuurbehoud in Vlaanderen. Die dag opent voor publiek het eerste en wellicht ook het enige Nationaal Park in Vlaanderen. Een Nationaal Park is een aaneengesloten natuurgebied van minstens 1 000 hectaren. De Hoge Kempen is het grootste bos- en natuurgebied van heel Vlaanderen. Het is 5 700 ha groot en strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Dennenbossen worden afgewisseld met purper bloeiende heide. Grote waterplassen bleven achter daar waar zand en grind werd gewonnen. De hoogste ‘toppen’, 100 meter hoog bieden panorama’s over de Maasvallei en Nederlands Limburg. Het is een thuis voor tal van zeldzame en bijzondere dieren en een ideale plek om eindeloos te genieten, wandelen, fietsen, paardrijden…In kleine groepjes kan je met een Ranger op een ontspannen, soms actieve, maar altijd op een verrassende wijze op ontdekking gaan in de Hoge Kempen.
Regionaal Landschap Kempen en Maasland