CAPITOOL REISGIDSEN NEDERLANDSE BESTEMMINGEN

DE TWAALF PROVINCIËN ZOALS U ZE NIET EERDER ZAG

FRIESLANDGELDERLAND | MAASTRICHT EN ZUID-LIMBURG | NOORD-BRABANT | NOORD- EN MIDDEN-LIMBURG | UTRECHT | ZEELAND

> Minder asfalt op vernieuwd Utrechtpad

Meer onverharde trajecten
Padcoördinator Lolle van der Kooij: "Alle nieuwe stukken van de route lopen over onverharde paden, er wordt dus minder over asfalt gelopen als voorheen. Zo doet het Utrechtpad nu ook landgoed Sterkenburg aan." Het pad liep over de Langbroekerwetering, dat is een drukke weg met veel autoverkeer. Daarom is nu gekozen voor een doorsteek door landgoed Sterkenburg. "Hier loopt de route door weilanden, langs de rand van een bospark en een gedeelte door de griend: een pad dat is vrijgemaakt van griendhout en wat zich door het belopen in de toekomst hopelijk gaat vormen tot een wandelpad. Dit zal nog wel het nodige aan onderhoud vergen, maar het belangrijkste is dat de Langbroekerwetering verlaten wordt!", aldus de Nivon-vrijwilliger. “Ook is het ons gelukt om ter hoogte van het gemaal Krachtwijk de Slaagse Dijk te verlaten en hier over een natuurpad langs de oever van de Eem te lopen", meldt Lolle.
 
Dertien dagetappes
Het Utrechtpad passeert acht NS-stations en is daarom bij uitstek geschikt voor het maken van dagwandelingen. Voor het plannen van zo’n dagwandeling worden er in de gids dertien afwisselende dagetappes voorgesteld. De etappes hebben een gemiddelde lengte van 14 km en het begin- en eindpunt van een dagetappe liggen altijd bij een NS-station of bushalte. Na het lopen van alle dertien dagetappes ben je het hele Utrechtpad rond. Wie lekker twee dagen achter elkaar wil lopen, kan bijvoorbeeld overnachten in natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche dat aan de route ligt.
 
Afbeelding

Naast een bondige routebeschrijving, beeldende fotografie, achtergrondverhalen en gedetailleerde topografische kaarten bevat de gids veel praktische informatie over openbaar vervoer, kampeerterreinen, accommodaties en bezienswaardigheden onderweg. De route is in twee richtingen beschreven en geel-rood gemarkeerd. De route en gids kwamen tot stand door de grote inzet van de Nivon-vrijwilligers in Utrecht. De gids is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (www.nivon.nl) en het Wandelplatform-LAW.
Streekpad 13 Utrechtpad, 162 km, 144 pagina’s, € 16,90, ISBN 978-90-70601-93-5.