CAPITOOL REISGIDSEN

utrecht
 


Top 7 Utrecht


 1
Werk aan de Waalse Wetering, bij Tull en ’t Waal. 'Als je aan komt, zie je een afgeplatte piramide. Sta je op het fort, dan zie je de stad Utrecht, de torens van Houten en Culemborg en de spoorbruggen over de Lek enhet Amsterdam-Rijnkanaal.'

 2
Touwmuseum De Baanschuur in Oudewater. 'De hele geschiedenis van hennepkwekerij en het touwmaken.'

 3

Amerongen
. 'Het leukste dorpje van de Heuvelrug. Je kunt zo duidelijk zien dat de huizen bij het kasteel hoorden en dat de heer ’t daar voor het zeggen had.'

 4
Botshol. '’t Is heerlijk roeien op dit deel van de Vinkeveense Plassen.'

 5

Lange Jan
. Dé toren van Amersfoort, waar je met smalle trapjes naar boven gaat. Weer eens wat anders dan de Domtoren. Het geografischemiddelpunt van Nederland.'

 6

Utrechtse werven.
'Het mooiste onderdeel van de stad, vooral het stukje bij de Twijnstraat. Bij voorkeur op zondagochtend, als de stad nog stil is en er niet geladen of gelostwordt.'

 7
Gertrudiskapel. 'Nooit geweten dat de oudkatholieke kerk zo’n belangrijke rol speelde in de stad Utrecht.'  

Uit: AD/UN 23 mei 2007


Rietveldhuis

FIETSROUTE
Langs de Romeinse grens

Tijdens de Limesroute volgt u per fiets ongeveer de grens van het Romeinse rijk in de provincie Utrecht. De fietsroute gaat langs Romeinse mijlpalen. Deze werden in 1997 in het kader van het Romeinenjaar geplaatst. Ze vormen markeringspunten in het landschap, waarlangs u een schitterende fietstocht kunt maken. 

De limes bestond uit een reeks forten en wachttorens, verbonden door een Romeinse heerbaan, een brede, verharde weg. De Romeinen hadden de limes gebouwd om zich te verdedigen tegen aanvallen van de Germanen. De limes liep dwars door de provincie Utrecht. Er waren forten in Wijk bij Duurstede, Utrecht, De Meern en Woerden. Het oudere fort Vechten werd ook bij de limes betrokken. De route gaat langs plekken waar deze vijf Romeinse 'castella' hebben gelegen.

De route

De Limesfietsroute wordt beschreven vanaf Woerden en loopt via Utrecht naar Wijk bij Duurstede. U kunt de route ook in omgekeerde richting afleggen. De totale lengte van de fietsroute is ongeveer 47 kilometer. Wilt u liever een korter stuk fietsen, dan is de route goed in twee delen te rijden: van Woerden naar Utrecht (22 kilometer) en van Utrecht naar Wijk bij Duurstede (25 kilometer).

Uitgebreide brochure
De brochure kost EUR 1,13 en is verkrijgbaar bij de VVV's in de provincie Utrecht. Naast een beschrijving van de route vindt u in de brochure veel informatie over het Utrechtse Romeinse verleden, alsmede drie alternatieve retourroutes (twee van Wijk bij Duurstede terug naar Utrecht en één van Utrecht terug naar Woerden). 


Forten Rond Utrecht
 

Fort Honswijk bij Tull en 't Waal

Fort Honswijk, Toren

Gedekte Gemeenschapsweg tussen Fort Honswijk en Werk aan de Lange Uitweg

Fort Rhijnauwen

Fort Rhijnauwen

 

 

GEZOCHTDe leukste winkels, restaurants, terrassen, uitjes, hotels etc. in de provincie Utrecht.
Stuur je tip via het formulier. Onder de origineelste inzendingen wordt een Capitool Reisgids Utrecht verloot.

TIP 1
Olivier
Schitterend Belgisch biercafé in Utrecht, gelegen vlak naast HC. Zowel de bierkaart als de ruimte (een voormalige kerk) zijn een bezoek waard.
Bas H., Utrecht

Minder asfalt op vernieuwd Utrechtpad

Makkelijk bereikbaar en in het midden van het land: het vernieuwde Utrechtpad, uitgegeven door Nivon Natuurvrienden.
Het Streekpad, goed voor 162 kilometer, voert de wandelaar door Utrechtse valleien en over heuvelruggen. De steden Utrecht en Amersfoort zijn slechts twee vertrekpunten voor een wandeling.
Meer>


Achter de deuren van paleis Soestdijk


Foto: Wikipedia

Terwijl de Rijksgebouwendienst erg terughoudend blijft over wat de bezoekers straks allemaal krijgen te zien in paleis Soestdijk, heeft deze krant de rondleiding alvast gedaan. Op papier, welteverstaan. Een groot deel van het paleis blijft verborgen, maar er blijft meer dan genoeg moois over, zo blijkt.

Wat te denken van bijvoorbeeld de kanonnenkamer, met een wapenverzameling, en de Witte Eetzaal en de Empiresalon. Ook mooi zijn de Leuvenkamer en Waterloozaal, met immens grote schilderijen. Pronkstuk is de grote Stuczaal, en ook de bekende Olifantenkamer van prins Bernhard wordt niet vergeten.
Uit: De Gooi- en Eemlander, 26-05-2006
Paleis Soestdijk

Dick Bruna Huis
Wereldwijd is er één Utrechts kunstwerk beroemder dan de Rietveldstoel en dat is Dick Bruna's nijntje, het konijntje dat Bruna in 1955 ontwierp. nijntje is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon. De boeken van Dick Bruna zijn vertaald in meer dan 40 talen en er zijn bijna 85 miljoen exemplaren verkocht. Vanaf 18 februari 2006 is het werk van Dick Bruna permanent te zien in het dick bruna huis tegenover het Centraal Museum in Utrecht.
dick bruna huis

Top Tien Restaurants
 volgens dinnersite.nl
1 Goeie Louisa  
2 Oudaen  
3 Karel V  
4 Le Connaisseur  
5 Le:en  
6 Het Oude Tolhuys  
7 De Beleving  
8 Kasteel Heemstede Houten
9 Aal Restaurant & Wijnlokaal  
10 DendermondeStandbeeld Willibrordus, JanskerkhofNicolaasgasthuis


Huis Zoudenbalch

TIPS
Camping De Boomgaard
Bunnik


Camping 'De Boomgaard' biedt ruime zonnige plaatsen tussen de oude goudrenettenbomen, maar u kunt ook terecht op het veld of in ons sparrenbos.
De Boomgaard


 


utrecht
Architectuur | Kastelen | Restaurants | Historie | Wandeltochten | Kunst | Forten | en nog veel meer...

DERDE DRUK 2011

Bestellen

Ook verkrijgbaar
Capitool Travel Guides
Utrecht
English edition
► Meer/More


Onder de loep: Amersfoort

INHOUD

Hoe gebruikt u deze gids

Inleiding op Utrecht
Utrecht in kaart gebracht
Een schets van Utrecht
Agenda van Utrecht
Geschiedenis van Utrecht

Utrecht in kaart gebracht
Een schets van Utrecht
Agenda van Utrecht
Geschiedenis van Utrecht

Utrecht van buurt tot buurt

Utrecht van streek tot streek
Gelderse Vallei en Eemland
Hollandse IJssel en Lopikerwaard
Vecht en Plassen
Kromme Rijn en Lek
Utrechtse Heuvelrug

Tips voor de reiziger
Accommodatie
Restaurants en cafés
Sportieve vakanties
Winkelen
Amusement

Wegwijs in Utrecht

Praktische informatie
Reisinformatie

Register

kerkill.jpg (10856 bytes)


Hotel in Utrecht (stad)

Vakantiehuisje huren in Utrecht


Culturele Zondagen

VVV Utrecht
Domplein 9
tel: 0900-128 8732
Open:
ma 12.00-18.00 uur
di en wo 10.00-18.00 uur
do 10.00-20.00 uur
 vr 10.00-18.00 uur
za 9.30-17.00 uur
zo 12.00-17.00 uur

Utrecht algemeen
Utrecht-uit pagina
Utrecht-cultuur pagina
Gemeente Utrecht
Stadsgids Utrecht

Landschap Erfgoed Utrecht

Musea
Aboriginal Art Museum
Centraal Museum
Moluks Historisch Museum
Geldmuseum
Catharijneconvent
Sterrenwacht Sonnenborgh
Nederlands Spoorwegmuseum
Universiteitsmuseum
Van Speelklok tot Pierement
Kerken in Utrecht

Utrecht, vanuit de lucht.
Foto's: Gieb van Enckevort
Klilk op foto voor vergroting

Kasteel De Haar, Haarzuilens

Nigtevecht

Slot Zuylen, Oud-Zuilen

Utrecht, binnenstad

Utrecht, een veelzijdige stadDe 112 meter hoge Domtoren vormt het symbool van de `Domstad'. De binnenstad met zijn karakteristieke grachten en werven bezit een schat aan historische panden, kerken, hofjes en bolwerken. In het Museumkwartier liggen, zoals de naam al aangeeft, de musea bijeen. Maar behalve musea biedt de binnenstad ook verrassingen, zoals de Sterrenwacht Sonnenborgh, hedendaagse galeries, expositieruimten, de museumtuin Oude Hortus en het voormalige Duitse Huis, nu een vijfsterren hotel.

Shoppen in Utrecht

Zadelstraat, Twijnstraat en Lijnmarkt
De bekendste winkelstraten van Utrecht zijn de Oude Gracht en de Steenweg. Hier bevinden zich bijna alle grote winkelketens van Nederland. Voor bijzondere design- en tweedehandskleding, buitenlandse spulletjes voor in huis, mooie sieraden, cadeaus en stripboeken moet je een kijkje nemen in de Zadelstraat, Twijnstraat of op de Lijnmarkt.

Werfkelders langs Oude- en Nieuwegracht.
De werven langs de Oude- en Nieuwegracht zijn een uniek fenomeen. De werven (kaden langs het water) liggen enkele meters lager dan de straten. Aan de werven liggen kelders die vroeger gebruikt werden als opslagplaats, maar tegenwoordig ook als restaurant, bar, winkel of galerie. Als de eerste zonnestralen doorbreken veranderen de werven in een groot terras. De werven zijn via trappen of wedden - een glooiende verbinding tussen straat en gracht - te bereiken. Smalle onderdoorgangen bij bruggen verbinden de werven onderling.

Aboriginal Art Museum
Oudegracht 176. 030-2380100. [internet] www.aamu.nl.
Achter de `zakelijke' gevel van een voormalig bankgebouw (1938) gaat een uniek museum schuil met hedendaagse kunst van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Het museum bezit ook een bijzondere verzameling houten beelden, ceremoniële voorwerpen en grafpalen die door hedendaagse Aboriginal-kunstenaars zijn vervaardigd. In de galerie en winkel worden kunstvoorwerpen en boeken verkocht.

Hofjes en kameren
Ook Utrecht is rijk aan hofjes en `kameren'. De hofjes liggen veelal verborgen achter een poort of een rij huizen. De `kameren' werden door rijke stadsbewoners gesticht voor de armen en waren vaak niet groter dan een kamer. Ze werden meestal rond een plein of hofje gebouwd, maar in Utrecht staan ze gewoon in een rijtje langs de straat. De Beyerscameren aan de Lange Nieuwstraat 108-132 is een complex van twaalf `godskameren' die in 1599 door `oudere behoeftigen' in gebruik werden genomen. Ook de nabijgelegen Kameren van Maria Palleas in de Agnietenstraat waren bestemd voor de armen en moesten - zoals een tableau boven het Regentenhuis vermeldt - de weldoenster een plaatsje in de hemel verzekeren. Het Bruntenhofje is bereikbaar via een hek aan het einde van de Schalkwijkstraat. Het hofje ligt rond een kruiden- en bloementuin. 

Domtoren
Domplein 21. 030-2333306. 
Al meer dan zeshonderd jaar vormt de 112 meter hoge Domtoren het visitekaartje van de stad. In 1321 werd de eerste steen gelegd en zestig jaar later was de top bereikt. Ooit was de toren door middel van een luchtbrug verbonden met het schip van de Domkerk. In 1674 stortte het schip na een hevige tornado in. Het huidige Domplein ontstond pas in 1826 toen eindelijk de resten van het middenschip werden opgeruimd. Onder leiding van een gids beklimmen de bezoekers de 435 treden naar de top. Het uitzicht over de stad en de omgeving is imposant.

Nederlands Waterleidingmuseum
Lauwerhof 29. 030-2487211.
Al meer dan honderd jaar is de watertoren aan de rand van de Utrechtse binnenstad in bedrijf. Het is dan ook de enige `werkende' watertoren in Nederland die voor het publiek toegankelijk is. Het museum geeft een historisch overzicht van de drinkwatervoorziening in Nederland. Vanaf het dak biedt de veertig meter hoge toren een fraai uitzicht over de binnenstad.

Fort Hoofddijk
Budapestlaan 17, De Uithof. 030-2535455. 
Op het fort Hoofddijk, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is de botanische tuin van de Universiteit Utrecht aangelegd. De planten werden in de loop van de jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek. Naast een rotstuin is er ook een tropische en een subtropische tuin. De thematuin telt achttien verschillende deeltuinen en een bijzonder vlinderhof.

Jacobikerk
St.-Jacobsstraat 171. 030-2317862. 
In 1040 gaf bisschop Bernold van Utrecht opdracht tot de bouw van een `kruis van kerken' met de Domkerk als middelpunt. De Jacobikerk werd in de 12de eeuw gebouwd als parochiekerk van een kleine stadswijk langs de Vecht. De huidige gotische kerk, een driebeukige kerk met smalle dwarsbeuken, dateert van de 14de en 15de eeuw. Een deur in de St.-Andreaskapel gaf toegang tot de kluis van Alyt Ponciaens. Deze vrome dame leefde rond 1500 in alle eenzaamheid. Vanuit haar cel keek ze op het altaar zodat ze de missen kon mee beleven.

Stadhuis
Korte Minrebroederstraat 2. 030-2861043.
Al sinds de 14de eeuw zetelt het stadsbestuur aan de Stadhuisbrug. In de loop der tijd werden verschillende Middeleeuwse panden en stadskastelen in gebruik genomen. In 1830 kreeg het stadhuis zijn huidige op de Griekse bouwkunst geïnspireerde aanzien. Aan het einde van de 20ste eeuw was een grondige renovatie noodzakelijk. De Spaanse architect Enric Moralles (1955- 2000) herschiep het overvolle en ondoorgrondelijke oude stadhuis in een modern en transparant Huis van de Stad waarbij de oorspronkelijke structuur en de historische elementen van het gebouw bleven behouden.

Uit: Verrassend Nederland
(tekst: © Bartho Hendriksen/Unieboek

 

DE GIDS DIE LAAT ZIEN WAAR ANDERE ALLEEN OVER SCHRIJVEN