C
APITOOL PROVINCIEREISGIDSEN

ZEELAND 
 

Vakantiehuisjes
Zoek een vakantiehuisje in Zeeland
Last minute
Hotels in Zeeland
Hotel zoeken 
Strand bij Domburg


Polderhuis, Dijk- en oorlogsmuseum, Westkapelle.


Land van Saeftinge.


Mijn Zeeland
 Kees Slager
398 Pagina's | € 22,50

Meer boeken over Zeeland
Boeken over Zeeland

Uit eten
Iens Top 5 Zeeland

bron:
Iens
1
De Vijverhoeve (Sluis)
2 Katseveer (Wilhelminadorp)
3 De Eetkamer (Middelburg)
4 Oud Sluis (Sluis)
5 Arneville (Middelburg)

RECENSIE
Slavenkas van Zeeland betaalt nog steeds uit

Ooit kende Zeeland een Slavenkas, opgericht in 1735 om zeelieden die in handen van kapers waren gevallen vrij te kunnen kopen. Voor iedere reis moesten de opvarenden een bedrag betalen. Later werd het geld uitgekeerd aan de weduwen. Tegenwoordig ondersteunt de Slavenkas maritieme projecten. Dit en veel meer boeiende feitjes, fraaie afbeeldingen en handige tips staan in deze veelzijdige Zeelandgids.
uit: Trouw 5 augustus 2006.


Het Zeuws maritiem muZEEum in de reisgids

De Drvkkery


Links
VVV Zeeland
Provincie Zeeland

Startkabel Zeeland

Doperse wandelroutes
In Zeeland zijn zes 'Doperse' wandelroutes uitgezet.Het Dopers Wandelpad staat open voor iedere wandelaar. De route loopt over bekende paden en verbindt Doperse gebouwen en plaatsen uit de Doopsgezinde historie. Naast de route aanduiding is enige informatie opgenomen over dit "Doperse erfgoed" of andere bezienswaardigheden.
Bij een normaal wandeltempo is het gehele wandelpad in 6 à 7 dagen af te leggen. Lees meer

Nieuwe fietsroute door binnenstad van Goes

Routebureau Zeeland heeft het fietsroutenetwerk uitgebreid met een nieuwe route door de binnenstad van Goes. Met de fiets kan Goes nu worden doorkruist vanaf het Goese Meer tot aan de Fruitlaan.
Sinds 2006 kent Zeeland het fietsknooppuntensysteem. Aan de hand van de genummerde bordjes en kaarten kunnen recreanten eenvoudig hun eigen route uitstippelen. Het is nu mogelijk om via het fietsroutenetwerk door Goes te fietsen.

Nieuwe kaarten
Binnenkort zijn nieuwe fietsroutekaarten met een geheel vernieuwde lay-out beschikbaar waarin de nieuwe route door Goes is opgenomen. Meer informatie over deze route is te vinden op de website van Routebureau Zeeland of bij het VVV-kantoor.

Bezoekerscentrum NP Oosterschelde

Het nieuwe bezoekerscentrum van Nationaal Park Oosterschelde is geopend.  Dit onbemande informatiepunt op eiland Neeltje Jans is de grootste parel aan het parelsnoer van voorzieningen rondom de Oosterschelde. De expositie geeft volop informatie over dit prachtige natuurgebied. Een mooi startpunt om de Oosterschelde zelf buiten te ervaren. Wandel vanuit het infopunt over het belevingspad naar de getijdenpoelen waar het Zeeuwse onderwaterleven te zien is.
Topshuis, Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1, eiland Neeltje Jans, 10.00-17.00 uur.

Zeeuws Museum

Het museum beheert de grootste verzameling Zeeuws erfgoed ter wereld. Te zien zijn de wereldberoemde serie 16de-eeuwse wandtapijten, prachtige porselein- en schilderijenverzamelingen, verrassende mode en streekdrachtenzalen en kabinetten met kunst uit Oost en West. Het museum biedt eigenzinnige videoguide tours aan over topstukken, maar ook over dieren en verlangen, en een mediatheek met collectieinformatie, films en spelletjes. Er is een eigen café met een terras op het prachtige Abdijplein en een exclusieve winkel. Op afspraak wordt een rondleiding georganiseerd. Voor kinderen zijn er speciale programma's en activiteiten.
Zeeuws Museum

Kiekendiefpad


Ruim 75 km wandelroute onder de naam Het Kiekendiefpad – wandelen over boerenland, binnendijken en stille weggetjes, vanaf De Piet tot het Goese Sas, rond de dorpen Oud-Sabbinge, Wolphaartsdijk en Wilhelminadorp, door het krekengebied van de Ooster- en Westerschenge, met een uitloop naar het historische centrum van Goes. Meer dan een derde van het netwerk is nieuw en speciaal voor de wandelaar opengesteld.
Het Kiekendiefpad is als eerste in Zeeland bewegwijzerd volgens een knooppuntensysteem. Bij het ontwikkelen van de route is in het bijzonder gelet op de beleving van het landschap, de cultuurhistorie en de natuur.
De route is bewegwijzerd volgens het knooppuntensysteem. Het grote voordeel daarvan is dat de wandelaar een eigen route kan bepalen. Van het netwerk is een folder verschenen met de routekaart en veel achtergrondinformatie over de streek alsmede praktische informatie over horeca, logies en vervoer. De kaart is voor € 2,95 te koop bij de VVV Goes (0900-1681666), VVV Walcheren en Noord-Beveland (0900-2020280 ) en kampeerbedrijven in het gebied.
Meer info:
Infopaneel.pdf
Landschapswandeling TrouwZeeland
 NU VIJFDE DRUK

Verkrijgbaar bij de boekhandel

Bartho Hendriksen
Capitool reisgids Zeeland
208 Pagina's | 2012
ISBN 9041026738
€ 23,99
Bestellen

DUITSTALIGE
EDITIE

Zeeland
De zoute zee slaat een diepe zilte zucht
boven het vlakke land trilt stil de warme lucht
Hé! Iemand slaat soms onverwacht maar zeker op de vlucht
Alarmfase Twee is hier nauwelijks nog berucht
Maar men weet het niet
En zwijgt van wat men hoort en ziet
uit: Aan de Kust, Bløf

Zeeland heeft de vakantieganger veel te bieden, vooral 's zomers: zee, brede stranden, dijken, polders, historische steden en verstilde dorpen. Ook zijn herinneringen uit het verleden aanwezig: forten, burchten, kastelen, kerken en stadhuizen. Actieve vakantiegangers kunnen in Zeeland hun hart ophalen. De vele waterplassen bieden zeilers, surfers, zwemmers, sportvissers en duikers volop mogelijkheden. De smalle dijken, rustige landwegen en de `Zeeuwse pontjes' die in de zomermaanden tussen de eilanden varen maken Zeeland tot een paradijs voor fietsers en wandelaars. De ruim veertig grote en kleinere musea, oudheidkamers en bezoekerscentra geven een beeld van de geschiedenis, het dagelijkse leven en de natuur in Zeeland.
De stranden rond de koppen van de eilanden en in Zeeuws-Vlaanderen zijn samen zestig kilometer lang. Maar ook de Grevelingen, de Oosterschelde en het Veerse Meer hebben een ongekende aantrekkingskracht op watersporters. De Zeeuwse eilanden zijn mede als gevolg van de Deltawerken door dijken, dammen, bruggen en een tunnel aaneen gesmeed.

Verrassend Schouwen-Duiveland
Museum Watersnood 1953 in Ouwerkerk
Herinneringen aan de Februariramp 1953 in een van de vier caissons die gebruikt werden om het laatste dijkgat op Schouwen-Duiveland te dichten
Stadswandeling Zierikzee
Zierikzee telt meer dan vijfhonderd monumenten. Luister naar hun verhaal tijdens een wandeling door de stad
Dreischor
Het mooiste en gaafste ringdorp in Zeeland. Wandel over de ring en bezoek de Adriaanskerk en het streekmuseum Goemanszorg
Boswachterij Westerschouwen
Volg een van de vier wandelingen die Staatsbosbeheer in dit duingebied heeft uitgezet
Grote of Nicolaaskerk in Brouwershaven
Imposante 14de-eeuwse kerk
Sint-Lievensmonstertoren in Zierikzee
Geniet van het uitzicht van wat de hoogste toren in Nederland had moeten worden

INHOUD
Hoe gebruikt u deze gids
Inleiding op Zeeland
Zeeland in kaart gebracht
Een schets van Zeeland
Agenda van Zeeland
Geschiedenis van Zeeland
Zeeland in kaart gebracht
Een schets van Zeeland
Agenda van Zeeland
Geschiedenis van Zeeland
Middelburg van buurt tot buurt
Zeeland van streek tot streek
Schouwen-Duiveland
Walcheren
De Bevelanden, Tholen en Sint Philipsland
Zeeuws-Vlaanderen
Tips voor de reiziger
Accommodatie
Restaurants en cafés
Sportieve vakanties
Winkelen
Amusement
Wegwijs in Zeeland
Praktische informatie
Reisinformatie
Register

Rondje met een pontje' scoort goed in Zeeland
Nieuw overzetrecord voor fiets-voetveer Perkpolder-Hansweert

Het 'rondje met een pontje' doet het goed in Zeeland. Vooral het fiets-voetveer Mps. “Onderneming”  blijkt populair. Het zette afgelopen week een nieuw recordaantal passagiers over tussen Perkpolder en Hansweert.

 

Veel fietsen en het rondje-pontje vlaggetje in top op het fiets- voetveer van Perkpo;lder naar Hansweert en terug.
Vorig vaarseizoen behaalde het pontje tussen Perkpolder en Hansweert een record aantal van 2336 passagiers in 36 vaardagen. Dit seizoen zijn er na 28 vaardagen al 2446 passagiers overgezet.

Forse groei
Een aanzienlijke toename ten opzichte van afgelopen seizoen, terwijl het pontje zelfs één week uit te vaart geweest wegen schade aan de boot. De toename van het aantal passagiers is deels te danken aan het mooie zomerweer.

Voormalig binnenschip
De Mps. “Onderneming” is een voormalig binnenschip, dat in 1968 is omgebouwd tot sportvisboot. Na vele verbouwingen is het schip nu een van de modernste partyschepen, die op de Zeeuwse wateren vaart.

Toeristische veerdiensten
Het fiets-voetveer Perkpolder-Hansweert is onderdeel van het netwerk van toeristische veerdiensten in Zeeland. Alle informatie over de pontjes is opgenomen in de Almanak ‘Fiets een Rondje met een Pontje’. Deze is voor € 2,00 te koop bij alle Zeeuwse VVV’s en de VVV’s op Goeree-Overflakkee en bij de grotere VVV’s in Noord-Brabant en Zuid-Holland.
Internet: www.rondjepontje.nl


Oosterscheldekering. © Gieb van Enckevoort

Zeeuwse pontjes

De verbindingen
Z
ijpe - Anna-Jacobapolder
Zijpe - Sint-Annaland
Wemeldinge - Zierikzee
Wemeldinge - Yerseke
zijn uit de vaart.
Meer informatie

Accommodatie
Hotel De Gouverneur in IJzendijke is gesloten.

Recensie NBD|Biblion:
In de Capitool-reeks verscheen dit deel over de provincie Zeeland. Na een algemene inleiding over de provincie met aandacht voor heden en verleden volgen regiogewijze beschrijvingen van toeristisch interessante onderwerpen. Als eerste wordt de hoofdstad Middelburg grondig verkend. Daarna volgt een tour over de diverse eilanden: Schouwen-Duiveland, Walcheren, de Bevelanden, Tholen en St.Philipsland en tenslotte Zeeuws-Vlaanderen. In de gebruikelijke Capitool-stijl wordt zo een representatief beeld van deze provincie neergezet, dat de bezoeker zal herkennen. Er had wat meer nadruk kunnen liggen op veranderingen en ontwikkelingen in de afgelopen decennia, zoals de metamorfose van de Vlissingse boulevard. De korte teksten worden ondersteund door vele kleurenfoto's en tekeningen. Ter afsluiting praktische reis- en verblijfsinformatie over o.a. accommodaties, eten en drinken, winkelen en cultuur, met vermelding van vele websites. Met register. Kleine letter.
(Biblion recensie, Redactie)

DE GIDS DIE LAAT ZIEN WAAR ANDERE ALLEEN OVER SCHRIJVEN