Kopenhagen is een verrassende bestemming voor een weekendje weg. De kleine, overzichtelijke binnenstad bestaat uit historische straten en pleinen, boeiende musea, goede restaurants en aantrekkelijke designwinkels. Maar bovenal ademt Kopenhagen een ontspannen sfeer. In 2005 herdenkt de stad op grootse wijze de tweehonderdste geboortedag van Hans Christian Andersen die met zijn sprookjes de wereld veroverde.

Wonderful Kopenhagen
Tien redenen voor een bezoek

 1  Koopmanshaven
‘Kopenhagen duikt geleidelijk op uit het omringende platteland. Steden zoals Parijs, New York en Londen zijn zo uitgestrekt dat ze geen echt centrum meer lijken te hebben. Kopenhagen is uiteraard minder uitgestrekt, maar ademt toch het dynamisme en de culturele uitstraling van andere grote steden, gekoppeld aan de toegankelijkheid van een kleine stad.’ Zo spreekt Peter Høeg, de schrijver van de bestseller ‘Smilla’s gevoel voor sneeuw’, over zijn geboortestad. Oorspronkelijk was Kopenhagen een klein vissersdorp, simpelweg ‘Havn’ genoemd. In de loop der eeuwen groeide Havn uit tot een machtige handelsstad. In 1807 legden de Britten de stad in de as en lieten weinig over van de faam van mooiste hoofdstad van Europa. Na de wederopbouw verrees het hedendaagse Kopenhagen dat we nu kennen. ‘Aan de Nyhavn lijkt de tijd volledig teruggezet: historische houten schepen liggen hier te deinen tegen de zuurtjeskleurige achtergrond van goed bewaard gebleven herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw’, mijmert de Dominicusgids. De hypermoderne metro brengt je in no-time vanuit het nostalgische verleden naar de hippe wijk Nørrebro, het hart van het hedendaagse Kopenhagen.

 2  Nørrebro
De wijk Nørrebro werd na 1852 als eerste nieuwe wijk buiten de stadswallen gebouwd. Na jaren van sanering is het nu de meest gewilde wijk van de stad. Vooral jonge bewoners, aangetrokken door de relatief lage huren en de nabijheid van de stadsparken, voelen zich thuis in deze multiculturele wijk met zijn vele cafés, restaurants, take-aways, kledingzaken en pleinen. Sankt Hans Torv is het hart van het nieuwe Nørrebro. Op zonnige dagen worden de tafels en stoelen buiten gezet en verandert het plein in een grote huiskamer. Blågårdsgade en Ravnsborggade zijn straten die je ook in de Pijp zou kunnen aantreffen. De laatste bestaat vooral uit antiekzaken en rommelige winkels waar je klassieke Deense meubels, kunst, kleding, keramiek, glas en lampen voor een redelijke prijs op de kop kunt tikken. Een andere bekende trekpleister is het grote Assistens Kirkegård, de historische begraafplaats waar de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, de filosoof Søren Kirkegaard en andere bekende Denen hun laatste rustplaats vonden.

 3  Hans Christian Andersen
In mei 2004 riepen de lezers van de krant Berlingske Tidende Hans Christian Andersen (1805-1875) met 34,6 procent van de stemmen uit tot de ‘Grootste Deen’. Een opmerkelijk resultaat voor een man die tijdens zijn leven maar matig werd gewaardeerd. De jonge Hans Christian verliet op veertienjarige leeftijd zijn geboortestad Odense en vertrok naar Kopenhagen om, zoals hij zelf zei, beroemd te worden. In 1831 maakte hij zijn eerste buitenlandse reis, waarna er nog 29 volgden. Hij schreef talloze reisverhalen en romans, maar hij werd vooral door zijn sprookjes beroemd. In het nieuwe H.C. Andersen Sprookjesmuseum komen zijn bekendste verhalen, zoals Het lelijke jonge eendje, De nachtegaal en De kleine zeemeermin tot leven. Naar aanleiding van zijn tweehonderdste geboortedag worden er tal van tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en theaterstukken in Kopenhagen georganiseerd.
www.hca2005.com, www.hcandersen.com

 4  Danish design
De kracht van het beroemde ‘Danish design’ ligt in de tijdloze eenvoud, het gebruik van kwaliteitsmaterialen en de functionaliteit van de ontwerpen. Arne Jacobsen, Hans J. Wenger, Kaare Klint en Poul Henningsen ontwierpen tal van meubels, lampen en complete inrichtingen. Het Dansk Design Center, een schepping van de architect Henning Larsen, fungeert als visitekaartje van de Deense ontwerpers en biedt onderdak aan spraakmakende tentoonstellingen. Wie meer wil weten en proeven van de Deense decoratieve kunst en design kan terecht in het statige Kunstindustrimuseet.
www.ddc.dk, www.kunstindustrimuseet.dk

 5  Meet the Danes
‘Contact met de plaatselijke bevolking vonden mijn dochter en ik altijd een van de leukste ervaringen tijdens onze vakanties’, vertelt Leif Wæber. ‘Daarom zijn we in 2001 gestart met ‘Meet the Danes’. We wilden toeristen in Kopenhagen de mogelijkheid bieden om in een huiselijke omgeving Denen te ontmoeten. Tijdens het avondeten dat door het gastgezin wordt bereid kunnen de gasten  in een ontspannen sfeer allerlei vragen stellen over het dagelijks leven in Denemarken. Op hun beurt vragen de gastheer- en vrouw naar de reiservaringen in Denemarken. Zo ontstaan aardige en interessante gesprekken. Vorig jaar bezochten meer dan drieduizend toeristen een van de driehonderd gastgezinnen. Zelf ben ik geboren in Kopenhagen. Omdat ik dicht bij de zee woon ga ik vaak naar het strand of met de boot de zee op. Ik ga graag naar het openluchtmuseum in Lyngby of naar een tentoonstelling in het Louisiana Museum in Humlebæk. Minstens eenmaal per jaar breng ik een dag of een avond door in Tivoli, het grote amusementspark in het hart van Kopenhagen, waar je ook heerlijk kunt eten.’
www.meetthedanes.dk

 6  Eten en drinken
Rond 1995 ondergingen de restaurants en cafés in Kopenhagen een metamorfose. In korte tijd openden verschillende nieuwe restaurants met trendy inrichtingen waar gerechten uit de nieuwe Deense keuken, traditionele Deens gerechten vermengd met internationale stijlen,  werden geserveerd. Namen als Café Victor, Dan Turells, Café Soomersk, Olsen en Søren K werden begrippen in Kopenhagen. Het café-restaurant in Ny Carlsberg Glyptotek grenst aan de overdekte wintertuin van dit museum. Ook andere musea, zoals Louisiana, Arken en Nationalmuseet, hebben uitstekende restaurants met een opvallende inrichting en een bijzonder uitzicht.

 7  Shopping
Strøget is de naam voor de bijna twee kilometer lange winkelstraat van Kopenhagen. De ‘Strook’ heeft zijn chique karakter verloren. Het eerste deel bestaat uit een opeenvolging van filialen van winkelketens, souvenirwinkels en fast-foodzaken. Alleen rond Amagertorv is iets van de vroegere voornaamheid bewaard gebleven. Illums Bolighus (design huishoudartikelen), Royal Copenhagen (porselein) en Holmegaard (glaswerk) en George Jensen (zilver) vormen tezamen een groot luxe warenhuis. Ook het Magasin du Nord, het oudste en grootste warenhuis van Scandinavië is een bezoek waard. De winkels in de aangrenzende Strædet en Nørregade zijn al een stuk gevarieerder.
www.royalshopping.com, www.magasin.dk

 8  Cultuurpaleizen
Anders dan het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam is de Ny Carlsberg Glyptotek tijdens de ingrijpende verbouwing normaal geopend. Tot de heropening op 27 juni 2006 geeft de tentoonstelling ‘Glyptoteket Kompakt’ een compact overzicht van de enorme rijkdom van het museum. Dat leidt tot een wonderlijke en gedurfde presentatie van beelden, schilderijen en archeologische vondsten. Een antieke Aphrodite staat naast een torso van de Franse beeldhouwer Maillol. Beelden uit Griekenland en Rome zijn samengebracht met schilderijen van Italiaanse landschappen uit de Deense Gouden Eeuw. Het overweldigende aanbod in het Nationale Museum (Nationalmuseet), het andere grote cultuurpaleis, brengt de bezoeker in verwarring. Gelukkig is er een folder die je in zestig minuten langs alle beroemde maar ook minder bekende meesterstukken voert. De reis door de geschiedenis van Denemarken begint bij de unieke zonnewagen uit de Bronstijd en eindigt bij een typische Deense woonkamer uit 1972.
www.natmus.dk, www.glyptoteket.dk

  9  Arken
Arken, het museum voor moderne kunst, ligt als een strand schip op de kust van Ishøj, een voorstad van Kopenhagen. De ‘zuidelijke’ tegenhanger van het beroemde Louisiana museum in Humlebæk organiseert baanbrekende (overzichts)tentoonstellingen. Het museum heeft een kleine eigen collectie moderne Scandinavische kunst. Arken is een ontwerp van Søren Robert Lund. Hij ontwierp een gebouw dat doet denken aan de romp van een schip. Ook in het interieur dat doorsneden wordt door een 150 meter lange as keert het scheepsmotief steeds terug.
www.arken.dk

 10  Roskilde
Roskilde is vanuit Kopenhagen gemakkelijk per trein te bereiken. De twee groene torentjes van de Domkirke, waarin de koningen, koninginnen, prinsen en graven van Denemarken hun laatste rustplaats vonden, bepaalt al van verre het stadsbeeld. De geschiedenis gaat verder terug in het moderne vikingmuseum dat op loopafstand van de kathedraal staat aan de Roskilde Fjord. In 1962 werden in de fjord vijf wrakken van vikingschepen gevonden. De schepen waren in 1070 tot zinken gebracht om de stad te kunnen beschermen tegen vijandelijke aanvallen. In het fraaie museum –  Denen zijn meesters in het vormgeven van musea – staan de wrakken opgesteld. Een grote glazen wand zorgt voor het contact met de zee. Vanuit de museumhaven worden vikingtochten op de Roskilde Fjord georganiseerd.

 

 Vragen? Opmerkingen? Reactie?
Naam
Email* *
* verplicht ivm antwoord
Vraag, opmerking, reactieToeristische informatie

Visit Denmark, www.visitdenmark.com
Wonderful Copenhagen, www.woco.dk
Copenhagen this week, www.ctw.dk

Vervoer
Auto: de afstand van Utrecht naar Kopenhagen bedraagt 925 km.

Vliegtuig: vanuit Amsterdam zijn er dagelijks vluchten naar Kopenhagen Kastrup. Vliegen vanaf € 172 (www.klm.nl) of  € 195 (www.sas.com), kijk op www.pretium.nl of bel met Elmar, uw Pretium reisbureau, via tel. 0346-50 40 76. Tussen het vliegveld en Kopenhagen rijdt 3x per uur een trein (Dkk 25).

Openbaar vervoer: Kopenhagen beschikt over uitstekend openbaar vervoer. Voor wie veel wil zien in korte tijd is de Copenhagen Card (24 uur Dkk 199, 72 uur Dkk 399) een uitkomst. Met de kaart reis je gratis met bus, trein en metro en heb je gratis toegang tot zestig musea.

Geld
Dkk 100 = € 13,43. Veel prijzen staan vermeld in zowel Deense kronen als euro’s.

Hotels
Skt. Petri (www.hotelsktpetri.com), het nieuwe design-hotel, ligt in de binnenstad. Het biedt alle voorzieningen die je van een luxe vijfsterren hotel mag verwachten (vanaf Dkk 2400). Absalon (www.absalon-hotel.dk) is een comfortabel hotel nabij het Centraal Station (vanaf Dkk 1200)

Reisgids
Lonely Planet Copenhagen, € 14,35; Dominicus Reisgids Denemarken, € 22,95; Trotter Denemarken, € 11.95.

Internet
kopenhagen.startpagina.nl