De unieke combinatie van culturele rijkdom en de voortdurende aanwezigheid van water maakt VenetiŽ tot een bijzondere bestemming. Auto's rijden er niet, de hoofdweg is een kanaal en het vervoermiddel is een boot. VenetiŽ zelf bestaat uit 120 eilanden met elkaar verbonden door 150 kanalen en 400 bruggen.


 

Tien redenen voor een bezoek aanÖ

VenetiŽ

 
1  
Filmdecor
Een bezoek aan VenetiŽ heeft iets feestelijks. Als je eenmaal in de stad bent aangekomen herken je onmiddellijk alle beelden van fotoís en films: het Canal Grande, de gondels, de Brug der Zuchten en het San Marcoplein. VenetiŽ is een bijzondere stad: het water is overal nadrukkelijk aanwezig, veel meer dan in Amsterdam. Tussen de kanalen lopen smalle middeleeuwse straatjes waarboven het wasgoed vrolijk wappert. VenetiŽ is ondanks alle monumenten en toeristen geen openluchtmuseum: het is een levendige stad waar Venetianen wonen en werken, trouwen en doodgaan en zich verplaatsen per boot. Op nog geen vijf minuten afstand van de drukke pleinen en straten is VenetiŽ een gewone Italiaanse provinciestad. Zittend op een pleintje hoor je plots de klanken van Vivaldi, voortgebracht door een klein orkest dat in een kerkje oefent. Of loop je een kleine galerie binnen met een expositie van carnavalskleding. Door het vele water en de bootjes is VenetiŽ ook voor kinderen een leuke stad.

 2  Canal Grande
Van de vele kanalen die door de stad stromen is het Canal Grande de īhoofdstraatī. Met een lengte van vier kilometer slingert het kanaal zich met twee grote bochten door de binnenstad. Vroeger voeren rijk beladen handelsschepen tot de Rialtobrug, nu varen de waterbussen, veerpontjes, gondels en vrachtboten in een lange rij door het kanaal. Het Canal Grande wordt geflankeerd door statige paleizen die gedurende vijf eeuwen zijn gebouwd. Voorin gezeten in de vaporetto-lijn 1, de waterbus die in 40 minuten van Piazalle Roma naar het Lido vaart, heb je een prachtig uitzicht. Langzaam schuiven de paleizen voorbij en kun je de woorden van de ambassadeur van de Franse koning Karel VIII onderstrepen: ĎHet Canal Grande is de mooiste straat van de wereldī.

 3  San Marcoplein
Twee gigantische beelden op de plaats waar de zee en het plein elkaar raken, vormen de toegangspoort tot VenetiŽ. Het Piazza San Marco is al meer dan duizend jaar het centrum van het Venetiaanse bestuur en het openbare leven. ĎDe mooiste salon van Europaí, zo noemde Napoleon het beroemde plein. De basiliek van San Marco en het Dogenpaleis, de twee bekendste historische monumenten van de stad, beheersen de oostzijde van het plein. De lange zijden worden in beslag genomen door de arcaden van de Procuratie, de schatbewaarders van de Venetiaanse staat. Vanaf het terras voor het CaffŤ Florian (anno 1720), een sfeervol koffiehuis met houten lambrisering, marmeren tafels en grote spiegels, heb je een prachtig zicht op de zonsondergang die de basiliek in een rode gloed doet hullen.

 4  Basiliek van San Marco
ĎDe basiliek is haast niet in ťťn keer te bezichtigen. De mozaÔeken, de kerkschatten, de mysterieuze lichtval en de enorme afmetingen van het gebouw hebben een overdonderend effectí, schrijft de Capitool Reisgids. De kerk, uitgevoerd in een exotische combinatie van oosterse en westerse stijlen, weerspiegelt de macht van de Venetiaanse Republiek. Twee schrandere kooplieden wisten in 828 het lichaam van de stadsheilige Marcus uit het vijandige AlexandriŽ in Egypte te roven en over te brengen naar VenetiŽ. Sindsdien rust zijn gebeente in de kerk. De Hemelvaartkoepel, de enorme centrale koepel, is versierd met vroeg 13de-eeuwse mozaÔeken. Duizenden met bladgoud bedekte steentjes verbeelden in de Genesiskoepel het scheppingsverhaal. Bezoek de basiliek in de namiddag, dan is het er een stuk rustiger.
Basiliek van San Marco

 5  Eten en drinken
Uit eten gaan in VenetiŽ is niet goedkoop. Wie in de buurt van de grote pleinen blijft is duur uit en krijgt fantasieloze standaardgerechten opgediend. De goedkopere en betere restaurants bevinden zich in de stillere zijstraatjes. Een bŠcaro is een bar waar ook kleine hapjes (cicheti), zoals gehaktballetjes met knoflook, ansjovis, polipi (inktvis), zongedroogde tomaten en gebakken courgette worden geserveerd. Of drink een ombra, een glas rode of witte wijn. Sommige bŠcari serveren ook risotto of een pasta met zeevruchten.

 6  ĎOe, premi, staií
Deze waarschuwingskreten galmen al eeuwenlang door kanalen van VenetiŽ. De ranke gondel met de gondelier op het achtersteven is uitgegroeid tot het symbool van VenetiŽ. De elf meter lange asymmetrische boot kan door zijn unieke bouw door een persoon worden bestuurd en met ťťn riem worden voortbewogen. Opvallend is het decoratieve ijzerwerk (Ferro) op zowel de voor- als achtersteven. Omdat de kanalen in het oude VenetiŽ zo smal waren en meerdere boten elkaar zonder ongemak moesten kunnen passeren, werden de boten slechts met ťťn riem aan stuurboordzijde voortbewogen. In de kanalen varen nu nog zoīn 400 gondels.
Vaarprijs: ca Ä 80 (50 minuten, 6 personen). Huur een boot bij een van de officiŽle gondelsteigers: San Marco, Rialto en Ferrovia.

 7  Campo Santa Margherita
Dit pretentieloze plein in de drukke wijk Dorsoduro is de wereldse tegenhanger van het San Marcoplein. Het plein wordt, zoals zovele pleinen in ItaliŽ, omgeven door cafťs, bars, winkels. Eenmaal per week wordt er een kleine wijkmarkt gehouden. Daarna keert de rust weer terug. Het plein is vernoemd naar de 14de-eeuwse Santa Margheritakerk die al in 1810 werd gesloten. Sinds kort fungeert de kerkruimte als auditorium van de universiteit. Onderaan de klokkentoren prijkt een draak, het symbool van de martelares. Margeritha werd verslonden door een draak, maar wist in zijn maag nog een kruis te slaan. De draak scheurde open waarna de heilige ongedeerd haar weg vervolgde.

 8  Peggy Guggenheim Museum
De schatrijke Peggy Guggenheim (1888-1979) erfde in 1912 het fortuin van haar welgestelde ouders. Na de dood van haar man opende ze een kunstgalerie in Londen waar ze de beau monde van de westerse kunsten ontmoette. Na een langdurig verblijf werd VenetiŽ haar tweede thuisbasis. Ze kocht het Palazzo Venier dei Leoni aan het Canal Grande, een nooit afgebouwd 18de-eeuws huis voor een vooraanstaande Venetiaanse familie. Het museum
Guggenheim vormt met zijn collectie van hedendaagse schilders en beeldhouwers, zoals Picasso, Mirů, Magritte, Kandinsky, Mondriaan en Malevitsj, een vreemde eend in de Venetiaanse museumwereld waar renaissance- en barokkunst overheersen. Hoewel veel kunstschatten nog in de paleizen staan opgesteld, is een groot aantal overgebracht naar de stedelijke musea. De Gallerie dell'Accademia bezit een indrukwekkende verzameling Venetiaanse kunst.

 9  Murano
Waterbus DM vaart vanaf de halte Ferrovia naar Murano, een groep eilandjes die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Sinds 1291 is het eiland het centrum van de glasblazers. In dat jaar werden de glaswerkplaatsen vanwege het brandgevaar en de rook vanuit de binnenstad verbannen naar het afgelegen eiland. In verschillende ateliers worden demonstraties glasblazen gegeven. De toeristenwinkels zijn volgestouwd met glaswerk en andere prullaria. Het overgrote deel is ronduit lelijk, slechts een klein deel herinnert aan het grote vakmanschap van de glasblazers. Maar ook hier geldt de wet van het toerisme. In de kleinere straatjes verkopen galerieŽn fraaie glazen, kannen en kunstvoorwerpen. Het Museo dell'Arte Vetraria, het Glasmuseum, is zeker een bezoek waard.
www.museiciviciveneziani.it

 10  Slenteren over de kades
ĎDe liefde bracht me naar VenetiŽ. Mijn Italiaanse vriend woont en werkt in deze stad. Dus toen het tijd werd om samen te gaan wonen, ben ik naar VenetiŽ verhuisdí, vertelt Marian Muilerman. Ze werkt als reisleider in VenetiŽ en begeleidt enkele malen per jaar reizen buiten Europa. ĎDe stad kent drie verschillende sferen: het gemoedelijke dorp waar iedereen je kent, de Europese universiteitsstad en het toeristische VenetiŽ waar je tien euro betaalt voor een kopje koffie. Wat je zeker moet doen is de San Marcobasiliek binnengaan en het museum op de eerste etage bezoeken. Veel Nederlanders blijven buiten. Ook de vismarkt op vrijdagochtend bij de Rialtobrug is een absolute aanrader. Vermijd de nauwe straten tussen het San Marcoplein en de Rialtobrug en de Strada Nuova. Deze straten vormen het slechtste visitekaartje van VenetiŽ. In de winter ga ik het liefst naar Campo Santa Margherita waar je in januari soms al buiten kunt zitten. In de zomermaanden cruiseschepen kijken vanuit het park bij SantíElena of slenteren over een van de kades in de wijk Cannaregio. Maar het mooiste plekje is wel de Punto della Dogana bij de Santa Maria della Salute. Daar heb je een waanzinnig mooi zicht op de San Marco en de lagune.
Gids in VenetiŽ

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in Privilege, > Pretium
 

Vragen? Opmerkingen? Reactie?
Naam
Email* *
* verplicht ivm antwoord
Vraag, opmerking, reactie

 


Toeristische informatie


Hotels in VenetiŽ

Informatie
Italiaans Verkeersbureau, www.enit.it
VVV VenetiŽ, APT www.turismovenezia.it
Gemeente VenetiŽ, english.comune.venezia.it

Vervoer
Auto: de afstand van Utrecht naar VenetiŽ bedraagt 1325 km.
Vliegtuig: Transavia vliegt dagelijks van Amsterdam naar VenetiŽ (Treviso). www.transavia.com De luchthaven ligt ongeveer 30 km buiten VenetiŽ. Er is een busdienst tussen het vliegveld en het treinstation Mestre. Vervolgens kun je met de trein naar VenetiŽ, www.atvo.it, www.trenitalia.it

Musea
Alle musea zijn op maandag gesloten.

Restaurants
Da Alberto in de wijk Castello bij Campo SS Giovanni e Paolo; La Zucca, bij Campo San Giacomo dell'Orio; Le Colombine, bij halte waterbus San Marcuola.
Openbaar vervoer: in VenetiŽ gebeurt alles per boot. Er varen twee soorten waterbussen: vaporetto (groot en hoog) of motoscafo (kleiner en laag).Voordelige dag- en driedagenkaart verkrijgbaar. www.actv.it

Reisgidsen
Capitool Reisgids VenetiŽ Ä 24,90; Capitool Compact VenetiŽ Ä 9,90; Lonely Planet Venice, Ä 17,50.

Festivals
Carnavale: carnaval (tien dagen voor vastenavond), optocht van gemaskerde en gekostumeerde carnavalvierders;
Festa di San Pietro (29 juni), feestdag van Sint Pieter, kermis en muziekfestivals;
Regata Storica (eerste zondag in september), wedstrijd voor gondeliers in het Canal Grande

[advertenties]