Wenen is booming. De stad heeft haar stoffige verleden afgeschud en zich ontpopt tot een moderne metropool. De laatste traditionele koffiehuizen herinneren nog aan het `kaiserliche und königliche’ Wenen van rond 1900, maar langzaam veroveren trendy cafés, hippe winkels en moderne architectuur de binnenstad. Wenen viert in 2006 op grootse wijze de 250ste geboortedag van het muzikale genie Wolfgang Amadeus Mozart.

Wenen is booming
Tien redenen voor een bezoek aan...

 1  Ringstrasse
‘Wenen is niet langer de stad van vergane glorie en nostalgie. Nee, de Donaumetropool heeft een opvallende gedaantewisseling ondergaan. Achter de oude Habsburgse façade is een modern Wenen ontstaan, dat boomt en bruist. Naast de vanouds bekende middeleeuwse binnenstad, aristocratische pleinen en juweeltjes van Jugendstil vind je gewaagde architectuur’, schrijven de auteurs enthousiast in de uitstekende Dominicusgids Wenen.
Paleis Hofburg, het keizerlijke hof, vormde tot 1918 het kloppende hart van het machtige Habsburgse rijk. In de keizerlijke appartementen bevindt zich het Sissimuseum, waar de gymnastiekkamer – de keizerin was bezeten van het idee om jong te blijven – herinnert aan het tragische leven van keizerin Elisabeth. Op haar zestiende trouwde zij met de Oostenrijkse keizer Frans Jozef. Het sprookjeshuwelijk was van meet af aan een mislukking.De Ringstrasse omsluit de middeleeuwse binnenstad. Langs de vier kilometer lange Ring, die in 1865 werd aangelegd op de plaats van de neergehaalde vestingwallen, verrezen hotels, paleizen, appartementen en openbare gebouwen, zoals het stadhuis, de opera en de universiteit.  Maak een ritje met tram 1 en proef de sfeer van het oude Wenen.
www.hofburg-wien.at


 2
 
Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart werd op 27 januari 1756 geboren in Salzburg. Geïnspireerd en begeleid door zijn vader begon het wonderkind Mozart al vroeg aan zijn muzikale carrière. Dankzij zijn vele reizen door Europa was zijn muziek vernieuwend en grensoverschrijdend. Hij schreef meer dan zeshonderd composities waaronder de bekende opera’s Don Giovanni, Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte en Cosi fan Tutte. Mozart stierf op 35-jarige leeftijd zonder een cent op zak. Hij werd begraven in een verzamelgraf op het Sankt Marx Friedhof. Op zijn honderdste sterfdag werd een monument geplaatst op het grote Zentralfriedhof tussen de grafmonumenten van Beethoven en Schubert. Op 27 januari 2006 barsten de feestelijkheden rond `Mozart 2006’ los met de opening van het Mozarthaus Vienna. In dit statige pand aan de Domgasse bewoonde Mozart van 1784 tot 1787 een klein appartement. Het nieuwe museum biedt een overzicht van het leven en werken van het muzikale genie.
www.mozarthausvienna.at

 3  Schloss Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was de voormalige zomerresidentie van de keizerlijke familie. Onder keizerin Maria Theresia (1717-1780) werd het eenvoudige jachtslot uitgebouwd tot een paleis dat kon wedijveren met Versailles. Ze liet een slottheater, feestzaal en paleistuin aanleggen en de vertrekken opnieuw inrichten in barok en rococo. Het was ook het favoriete paleis van keizer Frans Jozef en keizerin Sissi. Wat Schönbrunn bijzonder maakt, is het ‘Schönbrunner Gelb’, de diep okergele kleur die het paleis in avondzon een gouden glans geeft. De rondleiding door het paleis is efficiënt geregeld. Gewapend met een walkman zwerf je door de vertrekken van Frans Jozef en Sissi of, voor een bedrag extra, ook nog eens door de vertrekken van Maria Theresia. De Grote Galerij is met zijn hoge ramen, lange spiegels, kristallen kroonluchters en stucwerk in wit en goud ronduit verbluffend. In de niet minder fraaie Spiegelkamer gaf de jonge Mozart op zesjarige leeftijd zijn eerste privé-optreden voor keizerin Maria Theresia. Weer buiten lonken de tuinen met als hoogtepunt de Gloriette. Dit prachtige pand met zuilenrij ligt op de top van een heuvel en biedt een fraai uitzicht op het paleis. In het paviljoen is een café gevestigd.
www.schoenbrunn.at

 4  MuseumsQuartier
Waar eens de keizerlijke paarden werden gestald, staat nu een van ’s werelds grootste museumcomplexen. In 1990 werden de keizerlijke stallen omgebouwd tot een eigenzinnig cultureel centrum met musea, tentoonstellingsruimtes, theaters, galerieën en trendy cafés. Op het binnenterrein verrezen twee nieuwe museumdozen. Het witte Leopold Museum bezit een uitgelezen collectie van de drie belangrijkste Oostenrijkse schilders: Egon Schiele, Gustav Klimt en Oskar Kokoschka. Het zwarte Museum Moderner Kunst (Mumok) richt zich op de moderne en hedendaagse kunst. De grote binnenplaats verandert bij mooi weer in een groot terras.
www.mqw.at

 5  Staatsoper
De Weense Staatsoper, in 1869 geopend als Hofoper, is een van de toonaangevende operahuizen in Europa. De Weners konden weinig enthousiasme opbrengen voor het ontwerp en gaven het de weinig vleiende bijnaam ‘treinstation’. Wie een voorstelling wil bijwonen moet tijdig reserveren of een uur voor de aanvang van de voorstelling in de rij gaan staan bij de Abendkasse voor een goedkope staanplaats. Het publiek – jong en oud, aristocratisch en studentikoos – staat bekend als zeer kritisch. Menige voorstelling wordt onderbroken door luid boegeroep, maar ook door ovationeel applaus. Wie geen kaartje kan bemachtigen kan het stijlvolle, maar enigszins versleten interieur bewonderen tijdens een rondleiding.
www.bundestheater.at

 6  Koffiehuizen
‘Zonder koffiehuizen geen Wenen, zonder Wenen geen koffiehuizen’, schrijft Geert Mark in zijn boek In Europa. In het Wenen rond de vorige eeuwwisseling speelde het koffiehuis een belangrijke rol. Zo was Café Central, een ouderwetse ruimte vol spiegels, kroonluchters en marmeren tafels, de ontmoetingsplaats van de Weense intellectuelen. Hier werd Kaffee und Kuchen (koffie met gebak) genuttigd, de krant gelezen en de theateragenda, de sociale activiteit bij uitstek, geraadpleegd. Elk koffiehuis bezit een uitgebreide koffiekaart waarop namen als Schwarzer (espresso), grosser Brauner (met melk) en Einspänner (glas koffie met slagroom) prijken. Een stukje Topfenstrudel (kwarktaart), Schwarzwalderkirschtorte (chocoladetaart) of Sachertorte (taart bedekt met abrikozenjam en omhuld met chocolade) hoort erbij. Ook Der Demel en Café Leopold Hawelka zijn eerbiedwaardige koffiehuizen.
www.demel.at; www.hawelka.at

 7  Wiener Blut
‘De liefde bracht mij naar Wenen’, vertelt stadsgids Ruud Evers. Tijdens een van zijn vele trips met Amerikanen door Europa ontmoette hij zijn vrouw. `Toen ik in 1985 naar Wenen verhuisde was het nog een stoffige stad. Onder de bezielende leiding van burgemeester Helmut Zilk veranderde Wenen in korte tijd in een kosmopolitische stad. De zijstraatjes van de Burggasse zijn met hun restaurants, cafés, boetieks en galerieën `the place to go’.  In de zomermaanden worden opera- en operettefestivals georganiseerd. Copa Cagrana is de naam voor een bijzonder gezellig stadsstrand langs de Donau. De musea beschikken over goede vaste collecties en organiseren interessante rondleidingen. Eén favoriete plek heb ik niet. Ik ga voor de natuur en de rust naar het Wienerwald, voor de cultuur naar de Musikverein, voor de sfeer naar de Stephansplatz en voor de romantiek naar het feeëriek verlichte stadhuis. Wenen is een internationale stad met voor elk wat wils’.

 8  Winkelen
De Kärntnerstrasse, Graben en Kohlmarkt vormen het chique winkelhart van Wenen. Mode-Atelier Knize in de Graben is alleen al voor zijn fraaie Jugendstil een bezoek waard. Veilinghuis Dorotheum aan de Dorotheegasse is een wereld op zich. Ook buiten de veilingdagen kunnen in de voormalige stadslommerd antieke voorwerpen, sieraden en schilderijen worden gekocht. In de vroege ochtend is het al een drukte van belang op de Naschmarkt, de Albert Cuyp van Wenen. Multcultureel Wenen schuift tussen de stalletjes met groenten, fruit, huishoudelijke artikelen, bloemen en olijven door of drinkt snel een `kleiner Schwarzer’ bij een van de vele buffetten. Op zaterdag is er een kleine antiek- en snuffelmarkt. De leuke kleine winkels, hippe bars en trendy eethuizen zijn te vinden in de studentenwijk Alsergrund en de uitgaanswijk Spittelberg.
www.dorotheum.at

 9   Wienerwald
Ten westen van de stad ligt het uitgestrekte Wienerwald. De dichte bossen vormen een populaire bestemming voor een dagje uit. Tram 38 brengt je in nog geen twintig minuten vanuit het centrum naar Grinzing, ooit een wijndorp, nu een voorstadje van Wenen. De bus kruipt vanuit Grinzing langzaam omhoog naar de top van de 484 m hoge Kahlenberg in het Wiener Wald. Vanaf dit punt lopen verschillende wandelroutes door de bossen en wijngaarden heuvelafwaarts terug naar Grinzing, waar een verfrissend glas witte wijn wacht in een van de Heurigen, de drukbezochte wijntaveernes.

 10  Overnachten
Wenen heeft een ruim aanbod van hotelkamers, variërend van eenvoudige standaardkamers in toeristenhotels tot luxe suites in designhotels. Hotel Le Meridien aan de Ringstrasse biedt alle comfort en luxe die je van een tophotel mag verwachten. Het Drei Kronen Hotel (€ 105 per nacht) ligt niet ver van de Opera en is ingericht in art nouveaustijl. Ook Hotel Am Schottenpoint ligt op loopafstand van de Ring. Het kleine hotel (€ 89-109 per nacht) telt 17 kamers die zakelijk zijn ingericht.
www.hotel3kronen.at; www.hotel-schottenpoint.at


Dit artikel verscheen eerder in Privilege, zomer 2005. > Pretium
 

Vragen? Opmerkingen? Reactie?
Naam
Email* *
* verplicht ivm antwoord
Vraag, opmerking, reactie


 

Toeristische informatie
Oostenrijks Toeristenbureau
,
VVV Wien

Hotels in Wenen

Vervoer naar Wenen
Auto:
de afstand van Utrecht naar Wenen bedraagt 1125 km.
Vliegtuig: vanuit Amsterdam zijn er dagelijks vluchten naar Wenen-Schwechat. Vliegen met
Austrian Airlines vanaf  € 197ofmet KLM  € 255. Tussen het vliegveld en Wenen rijdt de supersnelle City Airport Train (retour € 16)..

Openbaar vervoer
Wenen beschikt over uitstekend openbaar vervoer. Met een dagkaart (€ 5) of driedagenkaart (€ 12) reis je kriskras door Groot-Wenen. Wienerlinien

Restaurants

Palmenhaus
Burggarten. Eten en drinken tussen de palmen en onder 2088 ruiten..
Lux
Schrankgasse 4 (Spittelberg). Verrassend.

Reisgids
Capitool Reisgids Wenen, € 23,90. Capitool Compact Wenen, € 9,90. Dominicus Stedengids Wenen, € 15,75 (Tip).

© Bartho Hendriksen

[advertenties]